Trumpova inicijativa: SRBIJA I KOSOVO ULAZE u finalnu rundu PREGOVORA, BiH BEZ VLASTI, a Bošnjaci POTPUNO OSLABLJENI

Američki predsjednik Donald Trump spreman je pokrenuti finalnu rundu pregovora između Srbije i Kosova, te organizirati potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa u Bijeloj kući, piše američki list The Washington Post. Izvori Nezavisnog istraživačkog centra NICK upozoravaju na opasnost činjenice da u takvim okolnostima BiH nema stabilnu vlast, a Bošnjaci čvrstu političku poziciju.

Daniel Vajdich, bivši savjetnik za Evropu i Euroaziju u Komitetu za vanjske poslove američkog Senata, istaknuo je kako je ova Trumpova inicijativa dobrodošla, te da može riješiti posljednji evropski granični spor.

  • Postoji stvarni potencijal da se riješi jedan od posljednjih teritorijalnih sukoba. Američki je strateški interes da se riješi spor koji Rusija koristi da ucjenjuje Srbiju i potčinjava je, te stalno destabilizira Balkan. Riješavanjem pitanja Kosova bi odmah oslabilo utjecaj Rusije na Srbiju i na Balkan – rekao je Vajdich za „The Washington Post“.

Trump je krajem godine poslao direktna pisma predsjednicima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojima nagovještava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u Bijeloj kući.

Američki list navodi da je Tači odmah, 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma, otišao u Berlin, gde se sastao sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom, Trampovim čovekom od povjerenja.

Tači je tada obećao da će promijeniti kurs kada je riječ o carinama koje je Priština uvela na svu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Grenel je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici.

  • Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene – rekao je Grenel u izjavi za „Post“. Tači je u izjavi za The Washington Post“ rekao da je „spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Prema informacijama Nezavisnog istraživačkog centra NICK iz diplomatskih izvora nova runda pregovora između Kosova i Srbije bi mogla uslijediti moguće i prije proljeća.

No, ona bi sa sobom mogla donijeti dodatnu destabilizaciju cijele regije, pri čemu bi BiH mogla biti posebno ugrožena. Posebno, ukoliko pregovore dočeka bez stabilne i formirane vlasti na svim nivoima.

  • BiH, posebno, Bošnjaci moraju sa pažnjom pratiti dogovore između Beograda i Prištine, jer su, najčešće, dogovori dvije strane na Balkanu završavali štetno po BiH i Bošnjake. Neophodna je snažna diplomatska aktivnost koja bi, uz očekivanu pomoć SAD, spriječila da BiH na bilo koji način bude uključena u pregovore, da bude bilo kakva moneta za potkusurivanje – ističe naš izvor.