Umjetnica Alisa Teletović obilježila zatvaranje umjetničke kolonije u Trebinju

Četvrta likovna kolonija u Trebinju – KOLO 2019 zatvorena je izložnom radova 26 umjetnika iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Francuske i Bugarske.

Među umjetnicima koji su prezentirali svoja djela bila i akademska slikarica Alisa Teletović. Riječ je o figurativno expresivnoj slikarici koja u svojim djelima prikazuje život, emocije i misli, a posebno je prepoznatljiva romantičarskim porukama ljubavi. Kako ističe, svojom umjetnošću želi da pronikne u srca ljudi. Ona je, nakon slikaske kolonije, dva svoja vrhunska djela poklonika fundusu Muzeja Hercegovina i Trebinju;

1. slika “Ero s onoga svijeta” kojom kaže:

Biti nježan u srcu, ne znaci biti slab. Naprotiv, to je jačina ljudskosti. Stari Hercegovce, ponesi cvijet svojoj dragoj!

2. slika “Kuca smo mi (zajedno)” kojom kaze:

I kad smo sami, i kad je život pun iskušenja, neka bude izazov sačuvati kucu. Sačuvati jedno drugo!

Na likovnoj koloniji je trebao učestvovati i nedavno preminuli sarajevski umjetnik Muhamed Ćeif. Učesnici i prisutni na izložbi su ga se sjetili minutom šutnje.

Organizator ovogodišnje likovne kolonije je Muzej Hercegovine i Udruženje likovnih umjetnika Hercegovine “Milorad Ćorović”, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Tokom trajanja kolonije, upriličena je aukcija slika gostujućih umjetnika i koncert pri čemu je prikupljeno 5.000 KM za lijecenje dječaka Matije Darmanovica.