VLADA RS se izjasnila protiv NATO, iako je niko nije ništa pitao – LIDER RS će iznevjeriti Putina i neće moći zaustaviti put BiH ka NATO!

Vlada Republike Srpske (RS) saopćila je danas da nije saglasna s predloženim „Individualnim partnerskim akcijskim planom o saradnji Bosne i Hercegovine i NATO saveza za period 2017-2019. godine“. Iz entitetske vlade je saopćeno da traži od „Vijeća ministara BiH da taj dokument ne usvoji, sve dok se ne usaglasi sa svim relevatnim institucijama u BiH“.

Saopćenje kojom se vlada pod kontrolom Milorada Dodika, predsjednika RS, izjašnjava o pitanjima u kojima nema nikakvih nadležnosti, prema nezvaničnim informacijama Nezavisnog istraživačkog centra NICK, pokušaj je Banja Luke da izazove dodatnu nestabilnost u BiH uoči važnog samita Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu!

BEZ NADLEŽNOSTI

Naime, Vlada RS nema apsolutno nikakvih nadležnosti u pogledu odbrane ili vanjske politike, pa tako i njeno mišljenje o saradnji sa NATO-om u cijelosti irelevantno i nevažno. Odbrana i vanjski poslovi su cijelosti, državna nadležnost, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Dodik to, naravno, zna, ali kako navode izvori NICK-a, vlada pod njegovom kontrolom želi izazvati konfuziju i nestabilnost te poslati negativnu poruku uoči samita na kojem će, između ostalog, lideri najjačeg vojnopolitičkog saveza raspravljati o proširenju i mogućnosti aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP).

  • Dodik se želi predstaviti kao igrač koji po nalogu Moskve i Vladimira Putina zaustavlja daljnje proširenje NATO-a. Međutim, problem je u tome što Vlada RS ne može ništa zaustaviti jer to nije u njihovoj nadležnosti. Istovremeno, Dodik vrši pritisak na Mladena Ivanića, člana predsjedništva BiH i predstavnike stranaka iz RS u državnoj vlasti – navodi visoki diplomatski izvor NICK-a.

Poznato je da se Rusija protivi ulasku BiH i širenju Alijanse, a Dodik već duže vrijeme pokušava Putin „prodati priču“ da entitet može zaustaviti odobravanje Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH što je korak ka punopravnom članstvu. RS već godinama odbija uknjižiti perspektivnu vojnu imovinu na ime države što je uvjet za MAP, s ciljem blokiranja napretka BiH.

OČAJNIČKI POKUŠAJ BLOKADE

Međutim, u posljednje vrijeme, a nakon što je Federacija gotovo u cijelosti ispunila uvjet sve je više država koje traže da se BiH odobri MAP uprkos Dodikovim pokušajima blokade.  Šansa za to već 11. i 12. jula kada se lideri Alijans okupljaju prvi put u novom veleljepnom sjedištu u Briselu.

  • Saopćenje Vlade RS možda upućuje na to da je i Dodik dobio informacije da postoji mogućnost pozitivnog odgovora za BiH. To bi bio veliki udarac za njegove opstrukcije, ali i za njegove pokušaje da bude glavni Putinov igrač na Balkanu. Ako Moskva vidi da Dodik uprazno obećava, nije isključeno da na koncu i oni operu ruke od lidera RS – tvrdi izvor NICK-a.

Kako saznajemo, Banja Luka po svaku cijenu želi zaustaviti BiH na putu ka NATO, ali imaju problem u tome što nemaju nadležnosti, a partneri BiH na tom putu, prvenstveno SAD i Turska, snažno se zalažu da se ostvari napredak.

LIDERI RAZGOVARAJU O PROŠIRENJU

  • Zbog toga Dodik ovim saopćenjem vjerovatno namjenjenom ruskom medijskom tržištu i neupućenim centrima, želi stvoriti dojam da postoji podjela, sukob, nestabilnost u BiH čime bi želio uzdrmati one države iz Alijanse koje bi podržale aktiviranje MAP-a. Istovremeno, Putino se želi prikazati kao „njegov igrač“ – tvrdi naš diplomatski izvor.

Prema zvaničnim informacijama, lideri država članica će raspravljati i o proširenju te razmatrati napredak svim država u procesu, a Makedonija koja je riješila spor u vezi imena sa Grčkom očekuje ključni napredak u procesu. BiH, ukoliko dobije zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a bi ušla u finalnu fazu pridruživanja.