UPOZORENJA Bassuener: RUSIJA bi mogla staviti veto na mandat vojne misije u BiH – NATO, SAD i EU moraju hitno rasporediti jače vojne snage u BiH!

Rizik za raspad Bosne i Hercegovine odmah nakon izbora je realan i donio sa sobom značajno nasilje, obzirom na uloge nekih političkih lidera i razmjere njihovih pogrešnih kalkulacija, navodi Kurt Bassuener, američki analitičar i ekspert Democratisation Policy Centera u novom tekstu, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Uz to, Rusija, koja Zapadni Balkan, posebno BiH, vidi kao scenu na kojoj izaziva Zapad, pojačava svoj utjecaj. S druge strane, slabo stajanje Zapada jednostavno priziva katastrofu. Novi užas se može spriječiti, ali nema mnogo vremena za to – navodi Bassuener. s

On upozorava na politiku predsjednika RS Milorada Dodika koji uz podršk Rusije raspiruje separatističke ideje. Bassuener navodi da nema mogućnosti za mirni raspad zemlje, te da bi novi sukob sigurnu uključio susjednu Srbiju i članicu NATO-a Hrvatsku.

Ističe, kako aktivna ruska politika podržava nestabilnost u cijeloj regiji u situaciji kada vojne snage EUFOR nemaju nikakve kapacitete, pa čak ni da „zaštite svoju bazu niti sarajevski aerodrom“. Smatra kako bi združeno djelovanje nacionalističkih lidera Dodika, i Dragan Čovića, predsjednika HDZ BiH moglo ugroziti mirovni sporazum čiji su garant na prvom mjestu Sjedinjene Američke Države, a onda i države Evropske unije. On navodi da postoji opasnost da Rusija stavi veto na obnovu mandata međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini i tako izazove dodatnu krizu.

  • Ali, najgori scenarij se još može spriječiti. Jačanje mandata EUFOR-a trenutno ne traži nikakvu odluku Vijeća sigurnosti ili bh. vlasti. Kako bi spriječili bilo kakve pokušaje, potrebno je da se rasporedi, prema mišljenju bivših NATO i EU oficira jedna puna brigada novih vojnih snaga. Za to jeste potrebno vrijeme, ali time bi Zapad poslao poruku da neće tolerisati nasilje ili pokušaje da se rascijepu država. Uz to, odvratili bi ruske eventualne vojne poteze – ističe američki analitičar dodajući da bi to spriječilo eventualne pokušaje destabilizacije iznutra i izvana, prenosi NICK.

Ovdje je pitanje, kako ističe, prvog poteza.

  • SAD i EU imaju za sada prednost prvog poteza, ali je pitanje da li će ga imati još dugo – navodi Bassuener.