Dodik je panici: Sankcije Špiriću su jasna poruka i Beogradu – Baja iz Laktaša bi uskoro mogao i sam odgovarati za kriminal i korupciju!

Ne mogu da vjerujem! Suptilna, ali jasna poruka, kazao je u izjavi za Nezavisni istraživački centar NICK visoki zvaničnik međunarodne zajednice u BiH, po uvjetom anonimnosti, komentirajući uvođenje sankcija, odnosno stavljanje na “crnu listu” Nikole Špirića, bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i aktuelnog državnog poslanika, ali i članova njegove porodice.

 

Kome je upućena ta suptilna poruka o kojoj govori prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH, možda je otkrio prilično nervoznom reakcijom sam predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

 

On je u svojoj glavi već sinoć, samo sat-dva poslije objavljivanja odluke o sankcijama za Špirića, skovao “belosvetsku zaveru” i optužio američku ambasadoricu Morin Cormak za “flagrantno miješanje u izbore u BiH “, kako od sinoć vrišti RTRS, TV Bastilja šefa SNSD-a.

 

Jasno, Amerika, a posebno američka ambasadorica Morin Cormak nisu i ne mogu biti Dodikov problem, niti će on odlučiti izbore u BiH i bh. entitetima.

 

Njega će s vlasti mogu skinuti samo oni koji su ga tamo i doveli – građani. Dodik to zna i zato njegov problem jeste sve izvjesniji kolaps privrede manjeg bh. entiteta dok, istovremeno, u tom dijelu BiH raste nesigurnost. U „sprskom entitetu ubijaju srpsku djecu“, i to nekažnjeno.

 

Novinare premlaćuju. Kada počinitelj i bude uhapšen, otkrije se da je njegov sponzor upravo Dodik, ali MUP RS insistira da napad nije naručen i da neće otkriti motive pokušaja ubistva!?

 

Zdravstveni sistem je u kolapsu, stanovništvo iz tog “hrama srpstva” odlazi na mrski Zapad, redovi pred konzulatom Slovenije u Banjoj Luci su sve duži, a oni koji ostaju su gladni i očajni…

 

Za to vrijeme Dodik i njegova porodica, uživaju u ptičjem mlijeku, baš kao i Špirić i njegovi najmiliji. U političkim krugovima u RS-u se govori o kriminalu širokih razmjera u koji je Špirić čak upleo i članove svoje porodice, zbog čega su, na koncu, kolektivno završili na crnoj listi.

 

Zanimljivo, sankcije se dešavaju samo nekoliko dana nakon što se Dodik na Radioteleviziji Srbije (RTS) otvoreno hvalio dobrim vezama s novom administracijom na čelu sa Donaldom Trumpom, jer je tobože srpskoj zajednici u Americi sugerirao da glasaju za aktuenog prvog čovjeka svjetske supersile.

 

Podsmjeh je u političkim krugovima izazvala i činjenica da se sve dešava dok SNSD-ovci po trbinama u Derventi i drugim gradovima manjeg bh. entiteta vodaju izvjesnog Takera Dejvisa kojeg predstavljaju kao aktivistu američkog predsjednika Donalda Trumpa i jednog od šefova operacija u kampanji 2016. godine!

 

Jedno je jasno, Dodikova priča o novoj i staroj administraciji pada u vodu. Ovo je poruka “baji iz Laktaša” da je sve više izoliran.

 

Dodik očito prepoznaje da je to odapeta strijela prema njemu i zato je u panici. Ne zato što neće moći putovati u Ameriku, jer je i on sam odavno na crnoj listi, već zato što bi mogao konačno odgovarati za kriminal i korupciju!

 

No, da bi ove mjere dobile puni smisao neophodno je da ih prati i administracija Evropske unije. Politika u kojoj Dodik svako malo prijeti stabilnosti ovog dijela svijeta, mora doživjeti svoj krah i Dodik ga mora vidjeti svojim očima. Tek kada ne bude mogao ni do Hrvatske, gdje je nekada prodavao paprike i krstavac, Dodik će znati da je došao kraj…

 

Također, neophodno je da se evropske adrese prestanu praviti naivne i slijepe na utjecaj Srbije na Banju Luku, te da odlučnim pritiskom zaustave “malog Slobu” u liku Aleksandra Vučića. U tom slučaju Dodik će, poput Mire Marković biti sveden na liniju od Moskve do Dedinja, a demokratski procesi na zapadnom Balkanu će dobiti novu šansu.

 

I mirna Bosna.