Važna odluka za BiH: NATO otvorio vrata za nastavak približavanja članstvu – snažna poruka Moskvi i izazov za Milorada Dodika!

Sjevernoatlanski savez (NATO) spreman je prihvatiti prvi Godišnji nacionalni program, što faktički znači aktiviranje Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u najjačem svjetskom vojnom i političkom bloku! Ovu informaciju je u Briselu danas saopćio Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse.

Podsjetimo Nezavisni istaživački centar NICK je u više navrata objavio informaciju da će BiH odmah nakon izbora ostvariti važan korak ka članstvu i NATO-u, što se i potvrdilo tačnim. Godišnji nacionalni program je alat putem kojeg se države u procesu ulaska u NATO prilagođavaju visokim standardima Alijanse. Stoltenberg je danas u Briselu najavio da će odluku o prihvatanju Godišnjeg nacionalnog plana usvojiti ministri vanjskih poslova država članica na zasjedanju koje je planirano za 5. decembar.

Sastanku koji će biti posvećen Zapadnom Balkanu prisustvovat će i Federica Mogherini, specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

  • Ovo je izuzetno važan alat kojima želimo pomoći državi da provede političke, ekonomske i odbrambene reforme – rekao je Stoltenberg.

BiH već odavno ima odobren, uvjetno, MAP. Njegova primjena je bila na čekanju zbog blokade uknjižavanja vojne imovine na državu u RS. Međutim, ovom odlukom će taj, očiti pokušaj RS da blokira put države ka NATO  biti elegantno zaobiđen.

Istovremeno, ovo je snažna poruka sve većem utjecaju Rusije koja se protivi ulasku BiH u NATO. To je potvrdio i bivši zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, koji je na društvenim mrežama rekao da se radi o vrlo važnom koraku i jasnoj poruci Moskvi.

BiH, odnosno, novoizabrano Predsjedništvo BiH bi trebalo prihvatiti ponudu NATO-a, obzirom da je odbrana u njihovoj nadležnosti. Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik je već ranije rekao da se protivi ulasku u NATO, ali će biti zanimljivo vidjeti kako će u ovom slučaju glasati.