Velike količine alkohola, osim državnih institucija, putem tendera naručili studentski centri u Sarajevu, Mostaru i na Palama!

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine naručila je jednogodišnju zalihu alkoholnih pića. Za te svrhe će iz budžeta biti izdvojeno 72.000 maraka. Uposlenicima i gostima državnih institucija tako ni ove godine neće nedostajati alkoholnog pića, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Prema ustaljenoj praksi, alkoholna pića se služe u državnim institucijama u toku radnog vremena i po narudžbi. Tender za nabavku alkoholnog pića traži okvirni sporazum, što znači da kompletan iznos ne mora biti potrošen. No, to nije jedina institucija koja putem javnog poziva nabavlja alkoholna pića.

Od počeka godine veće količine alkohola su naručili i studentski centri u Sarajevu, Mostaru i na Palama!? Javna ustanova Studentski centar Sarajevo je 14. maja ove godine u tenderu „za ugostiteljske objekte“ naručila alkoholna pića za 30.000 KM.

Studentski centri  Sveučilišta u Mostaru i univerziteta na Palama su raspisali jedinstvene tendere za bezalkoholna i alkoholna pića te je nemoguće utvrditi o kojim količinama se radi. Nabavku alhokola je raspisao i Dom mladih u Trebinu.

Prema zvaničnim podacima više od 20 posto saobraćajnih nesreća u kojima su akteri mladi uzrokuje vožnja u alkoholiziranom stanju.