Vijeće sigurnosti UN narednog mjeseca o BiH: Inzko sprema novi izvještaj – Hoće li Rusija staviti veto na nastavak vojne misije?

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će narednog mjeseca raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovin i produženju mandata međunarodnih vojnih snaga, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Do kraja ovog mjeseca visoki predstavnik Valentin Inzko će dostaviti izvještaj o proteklih šest mjeseci koji će obuhvatiti izbore te postizborna previranja u državi.

Članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija će raspravljati i o produženju mandata vojnoj misiji Evropske unije u BiH. Postoje, kako saznajemo, određene bojazni da bi Rusija mogla staviti veto na rezoluciju kojom se omogućava nastavak vojne misije, ali je takav scenarij malo vjerovatan, naveo je naš izvor iz Njujorka gdje će sjednica, najvjerovatnije u prvoj polovici mjeseca biti održana.

Evropska unija je prije nekoliko dana zaključila da podržava nastavak izvršne vojne misije, u situaciji kada zapadni analitičari pozivaju na slanje dodatnih trupa na Balkan zbog moguće destabilizacije usljed pregovora Srbije i Kosova o riješavanju međusobnog spora. Kako nezvanično saznajemo, Inzkov izvještaj je već u završnoj fazi.