ZABORAVLJENE VEZE I AFERE: Solaka je 2014. doveo i imenovao Nermin Nikšić, a ovaj mu je uzvratio prebacivši mu 20 miliona KM!

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, prenoćio je sinoć, zajedno sa vlasnikom kompanije Srebrena malina Fikretom Hodžićem, ali i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prema izvještajima medija, svi su saslušavani zbog uvoza 100 respiratora, koje je od Solak kupio od Hodžića za 10,5 miliona maraka.

Odluku o tome da li će i ko od njih biti osumnjičen donijet će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Afera sa uvozom medicinske opreme koja se na početku pandemije koronavirusa tražilao kao kruh nasušni, potresla je cijelu Federaciju BiH, a na udaru kritika posebno je premijer Novalić (SDA).

Prvoosumnjičeni Solak, koji je stavio potpis na sporni ugovor, tretira se kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Međutim, javnost zaboravlja da je Solaka na čelo FUCZ imenovao Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije!

Nikšić je kao premijer FBiH, uprkos određenim osporavanjima konkursne procedure, 10. septembra 2014. godine stavio imenovanje Solaka na dnevni red Vlade FBiH te potpisao njegovo imenovanje.

No, tu nije kraj vezama Solaka sa Nikšićem. Samo nekoliko mjeseci ranije, kao v.d. Solak je Nikšićevoj vladi prebacio više od 20 miliona maraka novca koji je namjenjen za korištenje u vanrednim situacijama, a kako bi SDP-ov premijer zakrpio veliku budžetsku rupu! Za nagradu je dobio ostanak na poziciji.

Tada su mnogi, uključujući i predsjednika SBB Fahrudina Radončića oštro reagirali upozoravajući da se radi o nenamjenskom trošenju novca i kršenju propisa. Međutim, Solak i Nikšić su prošli neokrznuti, a direktor Civilne zaštite je sačuvao poziciju. Šest godina kasnije, Solak se sumnjiči u aferi Respiratori, ali mnogi zaboravljaju genezu cijelog problema, odgovornost adresirajući na pogrešnu stranu!