Zahiragić: BiH je pod najjačim udarom od Dejtona, neke lokalne stranke su osnovane da crpe energiju patriotskim snagama u teškim borbama za državu!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon kojim se osniva entitetsko Ministarstvo za evropske integracije i međunarodne odnose. To je de facto ministarstvo vanjskih poslova – a vanjski poslovi su prema daytonskom Ustavu u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, upozorava Haris Zahiragić, jedan od perspektivnih mladih političara i kandidat SDA na proteklim izborima.

  • Ovo je jedan od najozbiljnijih napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine od Daytona. Znakovito je ujedinjenje srpskih političkih snaga po nalogu Srbije i Srpske pravoslavne crkve, imenovanje obavještajaca iz Srbije u diplomatsku misiju u BiH, naoružavanje Srbije i vojna vježba na granici sa BiH, upozoravajuće spominjanje BiH i njenih entiteta od strane Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, formiranje entitetske obavještajne službe, nabavka oružja za policiju RS-a, sve snažnije ponižavanje države i njenih institucija, hapšenja i procesi protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine i tako dalje u nedogled… – ističe Zahiragić.

Kako navodi, „o Hrvatskoj diplomatskoj agresiji i povampirenju politike HDZ-a suvišno je više i govoriti.“

  • Nakon gubitka Crne Gore, Kosova, a evo i Makedonije, Bosna i Hercegovina, osim Srbije, ostaje jedina država u ovom dijelu Europe u kojoj Rusija može ostvariti svoj geopolitički interes, što sve otvorenije pokazuju. Prepoznao je to i NATO koji je aktivirao MAP za Bosnu i Hercegovinu, prepoznale su to i SAD, pa i dio, onaj ozbiljniji, Europske unije. Prepoznale su to i ozbiljne patriotske političke snage. Tim snagama energiju crpe lokalne stranke, siguran sam da su neke i osnovane tim povodom, koje ozbiljne državne teme i nemaju na svom dnevnom redu, od tih tema su se amnestirale, one se bave kantonalnim ministarstvima i javnim preduzećima – smatra Zahiragić. On je, kako prenosi NICK, uputio poziv svim Bošnjacima i patrotima da se probude.