ZAKULISNE IGRE Srbija u ofanzivi: Miloševićev zaljubljenik i bivši ambasador Ivor Roberts lobira za RAZMJENU GRANICA sa Kosovom!

Srbija je u posljednjih nekoliko sedmica mobilizirala snažnu lobističku i diplomatsku mrežu koja na Zapadu treba osigurati podršku za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova čime bi bio postavljen presedan te napravljen uvod u širu destabilizaciju cijele regije, tvrdi za Nezavisni istraživački centar NICK dobro upućeni diplomatski izvor.

Bivši ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji Ivor Roberts objavio je ovih dana u britanski medijima tekst u kojem tvrdi da je razmjena teritorija najbolje riješenje za pitanje Kosova te da „treba vjerovati starim neprijateljima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju“.

Roberts otvoreno poziva Evropsku uniju, SAD i ostale države da podrže ideju razmjene teritorija, tvrdeći da je to riješenje za pitanje Kosova, te da to neće imati nikakve posljedice po BiH jer „Vučić podržava teritorijalni integritet BiH“. Poziva se i na izjave bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petritscha, koji također, podržava ideju o razmjeni teritorija. Obojica su, kako saznajemo, samo dio angažirane lobističke mreže kojoj je cilj osigurati širu podršku i uzdrmati čvrste principe o nepovredivosti granica na Zapadnom Balkanu, koja je bila temelj i za mirovni sporazum.

Ambasador Ivor Roberts je profesor sa Oxforda i vrlo utjecajan u diplomatskim krugovima te njegovo aktiviranje za potrebe srbijanske lobističke mreže, kako ističe naš izvor, treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Roberts je bio jedan od ključnih međunarodnih zvaničnika tokom rata u BiH. Bio je u Beogradu većinu vremena i u stalnoj komunikaciji sa Slobodanom Miloševićem. No, Roberts je svoju naklonost prema srbijanskoj politici i Beogradu najbolje prikazao u knjizi koju je objavio, a u kojoj opisuje svoj odnos sa Miloševićem, koji je zbog ratnih zločina i agresije na BiH i Hrvatsku završio u Hagu.

Roberts u svojoj knjizi „Razgovori sa Miloševićem“ portretira vođu srpske hegemonije u velikoj mjeri kao pozitivnog i konstruktivnog sagovornika koji je želio „nagovoriti Ratka Mladića i Radovana Karadžića“ da potpišu mirovni sporazum.  Roberts je prenio kako je Milošević rekao Karadžiću i bosanskim Srbima: „Dao sam vam oružje da se branite, a ne za te lude avanture“.

Danas je Roberts gorljivi zagovornik promjene granica na Kosovu, opisujući ih kao dogovor dvojice lidera kakav međunarodna zajednica već godinama traži.

Međutim, kako naš izvor tvrdi, u ovom projektu Beograda, nije cilj mali dio kosovske teritorije, već postavljanje presedna po kojem bi razmjena etnički očišćenih teritorija postala model za riješavanje teritorijalnih sporova na Zapadnom Balkanu.

  • Ukoliko se taj standard postavi i bude na mala vrata izlobiran kod umornih evropskih diplomata i nezainteresiranih Amerikanaca, to će biti novi izazov za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Nasrtaji na bh. državu ne prestaju već treću deceniju, a iza iznenadnog srpskog prihvatanja realnosti i kosovske nezavisnosti stoji nada da će zauzvrat ne samo dobiti dvije tri srpske općine na sjeveru Kosova, nego i dijelove Bosne i Hercegovine – poručuje izvor NICK-a.