Zamjenik šefa Delegacije EP za BiH: Najvažnije je Bošnjake privući u EU, Srbi i Hrvati već imaju pasoše susjednih zemalja!

Bosna i Hercegovina među državama zapadnog Balkana ima najslabiju perspektivu članstva u Evropskoj uniji, izjavio je u Briselu Thomas Weitz, zamjenik šefa Delegacije Evropskog parlamenta za BiH i Kosovo, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK

Weitz je austrijski političkar koji dolazi iz partije Austrijski zeleni koja je pretrpjela veliki poraz na proteklim izborima i nema poslanika u Federalnom parlamentu. No, Waitz još uvijek obnaša funkciju u Evropskom parlamentu pa je na jednoj konferenciji dobio priliku da govori o BiH.

  • Ja stvarno ne znam kako će zemlja u kojoj pola stanovištva želi ili već ima srbijanski pasoš, a hrvatska populacija ima hrvatski pasoš, a svi oni će sa ulaskom Srbije postati državljani EU, doći do članstva. Ostaje nam onda da motiviramo Bošnjake da idu putem pristupanja EU, ako to ne uspijemo onda će to uspjeti utjecaji Turske ili Saudijske Arabije – rekao je Waitz. On je učestovao na okruglom stolu posvećenom Zapadnom Balkanu u organizaciji “Vocal Europe”.