Beširević za NICK: Bojim se da iza pritiska na radnike ima nešto dublje, neki koriste sindikate u druge svrhe!

Članovi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT) primorani su plaćati članarinu i čekati pola godine da se napuste organizaciju, rekla je za NICK Mesiha Beširević, predsjednica Sindikata trgovine BiH. Ona je potvrdila da se veliki broj članova obratio njihovom sindikatu tražeći pomoć.

–      Radi se o značajnoj grupi radnika iz Tuzle koji su nam iznijeli svoj problem. Naime, njih PPDIVUT primorava da plaćaju članarinu još šest mjeseci od podnošenja zahtjeva za članstvo u toj organizaciji. Niko ih prilikom učlanjenja nije obavijestio o takvim rigoroznim uslovima za članstvo koje više uopće i ne žele– kaže Beširović.

Prema njenim riječima, oni su se uključili u pokušaje riješavanja problema, obraćali se poslodavcu i PPDIVUT, ali bez uspjeha.

–      Ovdje se očito radi o nekoj vrsti odmazde i pritisku prema radnicima. Bojimo se da tu ima i nečeg dubljeg. Ljudima se bez njihove saglasnosti skida članarima sa plaće. Smatramo da za to nema osnova. Radnici su izrazili želju da se prikluče našem sindikatu ali je za nas to neprihvatljivo dok god su članovi drugog sindikat i dokle god im se odbija jedna članarina – ističe Beširević.

Kako ističe, borba grupe radnika traje već mjesecima.

–      Potpuno je neshvatljivo da neki sindikati koriste svoju poziciju ne da bi zaštitili interese radnika i njihova prava nego u neke druge svrhe. Ja želim poručiti radnicima da ćemo biti uz njih i pronaći način da im pomognemo. Mi smo cak izrazili spremnost i da platimo taj iznos umjesto radnika, ali nismo vidjeli volju PPDIVUT da omogući tim radnicima da ostvare svoje pravo – navodi ona.

Beširević kaže kako neće odustati, te da su u stalnom kontaktu sa grupom radnika koji se boje i za svoja radna mjesta ukoliko pokrenu sudski postupak.

–      Oni su u strahu, jer vide da su predmetom pritiska. Ali, Sindikat trgovine razmatra sve zakonom predviđene mogućnosti da im pomogne pa cak i da mi tim radnicima vratimo novac koji im je uzet bez saglasnosti – navodi ona za NICK.