Oluja u Sarajevu: HDZ političkom komemoracijom za Bleiburg provocira i počinje izbornu kampanju za izbore u BiH i Hrvatskoj!

Obilježavanje 75. godišnjice Bleiburga svetom misom u sarajevskoj katedrali smišljena je politička provokacija na početku izbornih kampanja za izbore u BiH i Hrvatskoj koja ima za cilj, ne samo narušiti čvrstu poziciju Sarajeva kao slobodnog i otvorenog grada, izazvati dodatnu destabilizaciju, zakomplicirati odnose Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, te ojačati pozicije HDZ-a u Hrvatskoj i BiH, pokazuje analiza Nezavisnog istraživačkog centra NICK.

Uplitanje Katoličke crkve u BiH u ono što je od samog početka u Hrvatskoj bio prvorazredan politički događaj izvedeno je kako bi se osigurao zakonski legitimitet za održavanje skupa, a sa namjerom da se u konačnici izazovu tenzije, a po mogućnosti i incidenti u glavnom gradu BiH.

Vještačka oluja

Da se radi o apsolutno političkom i uveliko predizbornom činu, potvrđuju i zvanični podaci po kojima je pokrovitelj obilježavanja „75. obljetnice Bleiburga“ Sabor Republike Hrvatske, odnosno predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića iz HDZ RH.

Nema nikakve dileme da je ideolozima ove opasne provokacije bilo apsolutno jasno kakve će reakcije izazvati planirani događaj u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, tim prije što sukob oko Bleiburga u samoj Hrvatskoj traje već godinama. Radikalni ljevičari i desničari u Hrvatskoj politički profitiraju dugo na jazu i neslaganju u javnosti vezi sa odnosom prema događajima u Drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega.

Po principu spojenih posuda, Bleiburška misa izazvala je pravu, ali apsolutno nepotrebnu i vještačku, političku oluju u Sarajevu. Veliki broj, ne samo običnih građana, već i javnih radnika, novinara, komentatora posljednjih dana se iznenada zainteresirao za događaje iz Bleiburga, pa se panično traže pouzdane informacije na internetu, jer do sada to pitanje jednostavno nije bilo na dnevnom redu.

U antifašističkom Sarajevu ostalo je duboko ukorijenjeno i vrlo jednostavno poimanje i razumjevanje Drugog svjetskog rata po kojem su partizani pozitivni, a četnici i ustaše – zločinci.

Narušavanje takvog, u globalu ispravnog shvatanja – a to upravo čini Bleiburška misa – shvaćeno je kao udar na identitet, agresija na zdrav razum i opasna prijetnja.

Bosna i Hercegovina je primorana, zarad budućnosti, trpiti mnoga negiranja, nepravedne kompromise i neistinita tumačenja događaja iz proteklog rata, ali nema apsolutno nikakvog prostora i tolerancije da još trpi relativiziranje ustaških simbola, zločina ili ideologije.

Stoga su reakcije na ovu provokaciju bile žestoke, glasne i nekontrolirane. Baš po želji organizatora koji se sprema na ovogodišnje parlamentarne izbore.

Ikonografija i simboli

„Počasni bleiburški vod“ koji je i službeno organizator manifestacije, nesumnjivo zna da bh. vlasti nemaju osnova da zabrane vjerski obred, niti će to pokušati. I to će dodatno podići tenzije, iritirati građane, antifašističke organizacije, radikalni ljevičari će vršiti pritisak na vlast, probudit će se duhovi prošlosti, bit će najavljene, kao što i jesu, kontrademonstracije…

Sve to testira sigurnosnu situaciju i stvari dovodi do granice incidenta, posebno imajući u vidu da svaku dosadašnju komemoraciju za Bleiburg prati i ustaška ikonografija i simboli. Agencije za provođenje zakona bit će na velikom ispitu, ali ono što je apsolutno jasno, potvrđuje analiza NICK-a, političke posljedice bilo kakvog neželjenog incidenta mogle bi biti duboke i teške.

Hrvatska i predstavnici bosanskih Hrvata bi tako iz pozicije žrtve otvorili izbornu kampanju za parlamentarne izbore u Hrvatskoj i za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Koordinirani istupi HNS-a, HDZ BiH, koji su dio cijele komemoracije potvrđuju da su kardinal Vinko Puljić i Katolička crkva samo iskorišteni kao grudobran za podlu političku provokaciju.

Eventualni incident i produbljivanje krize odgovara, ne samo Zagrebu i Grudama, nego i Beogradu i voždu iz Laktaša Miloradu Dodiku. Iako je sam, kako tvrdi, po vokaciji socijaldemokrata, Dodik je relativno blago reagirao na misu za Bleiburg.

Njemu odgovara udaljavanje političkih polova Bošnjaka i Hrvata i otežavanje političkog dogovora. A, bez dogovora ključni političkih snaga Bošnjaka i Hrvata država teško može funkcionirati, što je vidljivo i iz trenutne blokade raspodjele novca od Međunarodnog monetarnog fonda.

Veliki je broj „zainteresiranih“ za eventualni incident i onih koji bi iz toga izvlačili političku korist. Štetu bi jedin0 mogle imati probosanske političke snage, država i grad. U tome treba tražiti pravi izazov u vezi sa događajem koji je, u vrijeme borbe protiv pandemije, zasjenio sve političke i ekonomske probleme.