Tanović: Žičara je veliki uspjeh, ali želimo da Vijećnica postane ishodišna tačka za dolazak turista

Uspjeh projekta Trebevićka žičara je prevazišao naša očekivanja, ali mi smo ponosni i na sarajevsku Vijećnicu koja jeste ishodišna tačka za mnoge manifestacije državnog značaja, ali smo je učinili funkcionalnim i održivim objektom nacionalne vrijednosti, izjavio je za Nezavisni istraživački centar NICK Esad Tanović, direktor Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o.

Ovu je državnu kompaniju osnovao Gradsko vijeće Grada Sarajevo sa namjerom da preuzme komunalne obaveze i efikasnije uredi upravljanje Vijećnicom te da Sarajevo d.o.o. upravlja i objektom Trebevićke žičare. Prema njegovim riječima, ta se odluka pokazala ispravnom.

  • Naša je obaveza i odgovornost da bez dodatnog opterećenja budžeta održavamo i upravljamo objektima od državnog značaja, unapređujemo njihovu funkcionalnost i omogućimo građanima i turistima da iskoriste njihov potencijal. Za sada sam zadovoljan, jer smo uspjeli u posljednjih godinu dana nadoknaditi određena kašnjenja u pogledu Vijećnice, ali i posebno zbog uspjeha Trebevićke žičare – kaže Tanović.

Kako ističe Tanović, otvaranje Trebevićke žičare je prekretnica u njihovom radu, a za sada su zadovoljni interesom i posjetom ovom obnovljenom simbolu Sarajeva.

  • Interes i broj posjeta je iznad naših planova i procjena, što je izuzetno dobro. Ali, mi očekujemo da ćemo prave procjene i relevantne analize moći iznijeti tek kada dublje uđemo u turističku sezonu. Za mene lično je izuzetno značajna činjenica da imamo zadovoljavajući broj posjeta stranih turista i u prvom mjesecu od otvaranja – navodi on.

Tanović kaže da je samo otvaranje Trebevićke žičare bio izuzetan događaj koji su pratili mediji iz cijelog svijeta, što je vjetar u jedra projektu za koji su u startu postavljena velika očekivanja. Kako navodi, Uprava će dodatno unaprijeđivati i ponudu i način rada. Dio preostalih građevinskih radova na dolaznoj i polaznoj stanici teče planiranom dinamikom.

Direktor Sarajevo d.o.o. naglašava da će Vijećnica ovih dana biti domaćin izložbe vrijednih slika iz Venecije koje su u vlasništvu Intesa San Paolo banke, a posjetioci će imati priliku ponovo uživati u djelima svjetski poznatih umjetnika.

  • Vijećnica živi, imamo stalno kulturne, društvene događaje, imamo stalnu postavku koja privlači turiste. Retrospektivna izložba slika Mersada Berbera je bila veliki pothvat, a imali smo fenomenalan odgovor građana, desetine hiljada ljudi su tu izložbu posjetili. Naša želja je da Vijećnicu učinimo početnim mjestom za dolazak turista u Sarajevo – navodi on.

Tanović napominje da je, iako je otvorena 2014. godine, tek sa radom Sarajevo d.o.o. njeno poslovanje uređeno na pravi način, te da objekti ovakvog značaja i važnosti zahtjevaju vrlo oprezno upravljanje i stalno ulaganje. Kako navodi, JP Sarajevo d.o.o. je zadovoljno sa saradnjom i podrškom Grada i Gradskog vijeća, te su uvjereni kako ova kompanija može, uprkos teškim uvjetima na tržištu ostati primjerom poslovanja javnih kompanija u interesu građana i države.