Tursunović: Silovateljima ne želimo miran san, oni moraju odgovarati za zločin protiv čovječnosti – zato DIŽEMO GLAS!

Ratnim zločincima koji su koristili silovanje kao oružje rata ne želimo miran san. Njih treba da je sram i oni treba da odgovaraju za krivicu, jer počiniti ratno silovanje, prije svega znači počiniti zločin protiv čovječnosti, kaže za Nezavisni istraživački centar NICK Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog  nasilja „Naš glas“.

  • Danas, i 26 godina od početka masovnih silovanja u BiH, svakodnevno slušamo vijesti o seksualnom nasilju u ratovima sirom svijeta, i jos uvijek svjedočimo brojnim problemima sa kojima se suočavaju prezivjeli ovih brutalnih zlocina u našoj zemlji. Mi – ne zelimo zaboraviti i necemo dozvoliti da nas ušutkaju. Nasa misija posvecena je pravdi za zrtve, zaustavljanju i spriječavanju ovih zločina – ističe Tursunović.

Prema njenim riječima, u nekim bh. zajednicama, drugi još uvijek okrivljuju zrtve da su same krive za zločine koje su preživjele, ubjeđuje ih se da je preživjeti silovanje „sramota“ jer to „narušava čast žene i porodice“, i da zbog toga „treba da šute“.

  • Suprotstavljamo se ovakvim stavovima, jer oni jedino i isključivo idu u prilog ratnim zločincima kojima i jeste bio cilj poniziti nas i ušutkati, te tako proći nekažnjeno. Društveno prihvatanje ovakvih stavova znači cementiranje i opravdavanje zločina ratnog silovanja i seksualne torture, ali i ponovno žrtvovanje preživjelih koji, u svom bolu, ostaju prepusteni/e sami sebi. I, zato, u svoje i u ime prezivjelih koji/e šute, mi dižemo svoj glas – navodi ona.

Da podsjetimo, inicijativa za osnivanje Udruženja za pomoć zrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas” potekla je 26.6.2012. godine, na Međunarodni dan podrške žrtvama torture, uz svesrdnu pomoc i podrsku dr. Amre Delic i osoblja iz Centra za mentalno zdravlje Tuzla.

  • Zbog zavjere šutnje, a i stigme koja se vezuje za žrtve i preživjele seksualnog nasilja u ratu, odlucile/i smo izaći iz sjene rata, otvoreno govoriti o zločinima ratnog silovanja i ostalih oblika seksualnog nasilja, te nepravdi koja nam je time nanesena – ističe predsjednica Udruženja.

Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas”, krajem prošle godine pridružilo se i Globalnom pokretu preživjelih, čija se sjedišta nalaze u Den Hagu i Ženevi, a čiji je cilj spriječavanje seksualnog nasilja u konfliktima, zagovaranje pravde za žrtve i poboljšanje položaja preživjelih širom svijeta.

U okviru aktivnosti ovog pokreta, predsjednica Udruženja “Nas glas”, Mirsada Tursunović, tokom proteklih mjeseci učestvovala je u zajedničkom kreiranju video, foto i pisanih poruka u znak podrške ženama iz Darfura, Koreje i Sirije, koje su preživjele različite oblike seksualnog nasilja i seksualno ropstvo tokom konflikta, a aktivna je bila i dopredsjednica Udruženja, Semka Agić, učešćem u radionicama Globalnog pokreta preživjelih koje su održane početkom februara 2018. godine u Den Hagu.

  • Aktivistice i aktivisti Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Nas glas” sa područja Tuzlanskog kantona i Brčkog, pozvani su od strane Udruženja “Medica Zenica” da se, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, pridruže preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja iz Bosne i Hercegovine, lidericama iz Neformalne mreže Zeničko-dobojskog kantona, mladima i ostalim građanima i građankama Zenice, s ciljem ukazivanja na značaj ovoga Dana, kao i značaj prihvatanja, poštovanja i podrške za preživjele ovih zločina. Tokom ovog značajnog skupa pročitane su životne priče preživjelih žena i održana dostojanstvena mirna šetnja sa šarenim balonima u kojoj su osim preživjelih iz našeg udruženja, učestvovale i aktivistice iz Vareša, Zavidovića, Sanskog Mosta, Brčkog, Viteza i drugih bh. gradova. Šareni baloni, kao simbol snage preživjelih, poslali su poruku da i mi preživjele/i, osim suza i boli, imamo pravo na osmijeh, radost i sreću – pojašnjava Tursunović.

 

 

Sedam dana kasnije, 25.6. i 26.6.2018., kako navodi, članice i članovi Udruženja pridružili su se UG “Vive Žene Tuzla” u tradicionalnom obilježavanju Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. To je ujedno bila prilika da putem aktivizma prezivjelih obilježimo i šestogodišnjicu postojanja našeg Udruženja, te se ovom prilikom zelimo zahvaliti organizatorima oba navedena skupa za suradnju i podršku nasem djelovanju.

  • Kao plod dugogodisnje podrške i saradnje sa Selmom Korjenic i Adrijanom Hanušić iz TRIAL Internationala u BiH, predstavnice našeg Udruženja sudjelovale su u radu okruglog stola u okviru inicijative “Uključimo žene u procese promjena“, sa fokusom na unaprijeđenje prava žrtava, pristup pravdi i mjerama reparacije za žrtve rata u BiH, održanom u Banja Luci u organizaciji Evropske unije, Ambasade Švedske u BiH i ženske organizacije iz Švedske Kvinna till Kvinna, te u radu međunarodnog skupa „Ratno seksualno nasilje /Ženski aktivizam“, održanom početkom maja ove godine u Grčkoj, u organizaciji Glocal Roots, a s ciljem osnaživanja prezivjelih iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja, putem razmjene iskustava i zajedničke borbe preživjelih za pravdu – dodaje Tursunović za NICK.

 

 

 

 

Mirsada Tursunovic,

Predsjednica Udruzenja