Smailbegović: Ako se krene putem populizma i neodgovornosti hiljade radnih mjesta će biti ugroženo!

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović u intervjuu govori o zahtjevima sindikata da se minimalna plaća poveća na 1000 KM, mogućim štetnim efektima, ali i spremosti za dalje razgovore sa sindikatima radnika.

Kako komentirate ove najave povećanja minimalne plaće i do 1.000 KM? Kakve će biti posljedice?

Smailbegović: Neodgovorno, nerealno i neusaglašeno povećanje minimalne plaće u Federaciji BiH će imati katastrofalne efekte po ekonomiju koja je snažno pogođena krizom zbog pandemije koronavirusa. Daleko od toga da se bilo ko u BiH oporavio nakon što je epidemiološka situacija nešto poboljšana. Naprotiv, mnogi sektori su toliko ugroženi da uopće ne znam kome je i zašto palo napamet da licitira nekakvim minimalnim plaćama od 1.000 KM. Raspirivanje takvih nerealnih ideja je opasno, jer destabilizira privatni sektor koji je jedini pravi izvor prihoda i za državu i za građane. Kakva je to poruka eventualnim stranim investitorima, domaćim poduzetnicima koji uopće razmatraju bilo kakva nova ulaganja u ekonomiju u vrijeme pandemije? Javnost mora znati da sa povećanjem minimalne plaće radnici sa niskim primanjima neće dobiti ništa, dobit će manjina budžetskih korisnika koji svoja primanja temelje na visini minimalne plaće. Podizanje minimalne plaće nije nikakva razvojna mjera koja će poboljšati standard života. Naprotiv, riječ je o vrlo osjetljivom pitanju kroz koji bojim se, neko želi politizirati u godini u kojoj ulazimo u izbornu kampanju.

Kako to mislite, šta zapravo vi želite?

Smailbegović: Ako se krene tim putem populizma i neodgovornosti hiljade radnih mjesta će biti ugroženo, mnoga mala i srednja preduzeća će iz likvidnosti preći u gubitak i onda ne preostaje ništa nego ključ u bravu, ili prelazak u sivu zonu. Džaba što će doprinosi na višu minimalnu plaću biti viši, jer će onda radnih mjesta biti manje pa će to onda donijeti pad prihoda i državi, ugroziti prihode zdravstvenih i penzionih fondova. Sve to vodi ekonomskom kolapsu i nisam siguran kome je to u interesu, posebno ako znamo u kakvoj se teškoj političkoj situaciji država nalazi. Država umjesto da podstakne zapošljavanje i olakša poslodavcima da uposle što više radnika, čini se ide u suprotnom smjeru povlađujući pojedinim sindikatima sa vrlo upitnom reprezentativnosti i relevancijom. Sve mjere, a istina Vlada FBiH ih je poduzimala posljednjih godina, će biti obesmišljene i neefikasne ako se krene ovim putem. Mi smo spremni na socijalni dijalog, na partnerski odnos, ali ne može se licitirati i politikom nerealnih zahtjeva izazivati zabrinutost poduzetnika i ulagača. Izmjene uvjeta poslovanja, a izmjena minimalne plaće je upravo to, su ogromni potresi za ekonomiju, to vam je kao da u toku utakmice mijenjate pravila i vrijednost poena. Ako ćemo uopće razgovarati o tome, onda te izmjene moraju biti takve da donesu dobrobit ekonomiji, realnom sektoru, a da državni prihodi i budžeti ne budu ni na koji način ugroženi.

Znači li to da vi niste spremni za razgovore?

Smailbegović: Ne. Naravno da jesmo, spremni smo ići i u povećanje neto plaća radnicima. Naša je želja da radnici dobiju novac, a ne da se on isisa iz privrede i začepi budžetske rupe. Za to je neophodno napraviti istinske reforme, restruktirati obaveze prema državi, učiniti sistem efikasnijim i produktivnijim. Već godinama se govori o smanjenju nameta na radnu snagu. Sada je trenutak za to, i u tom smislu mi apsolutno želimo da se plaće radnicima povećaju. Za to moramo zajednički djelovati i poslodavci i država i sindikati. Mi smo potpuno spremni ući u pregovore sa socijalnim partnerima, ne izbjegavamo razgovore, ali da li iko poslodavce u BiH pita, kako prolazimo kroz ovu krizu, koliko je država pomogla privatni sektor.

Pogledajte finansijske pakete koje su druge države pripremile za postpandemijsko vrijeme i oporavak, a pogledajte šta se od nas traži da bez ikakvih suvislih kalkulacija, bez studije utjecaja, bez ikakve računice, na bazi paušalnog populističkog pristupa, pristanemo da skoro tri puta povećamo minimalnu plaću. Nećemo i nismo spremni preuzeti odgovornost za podrivanje cijelog ekonomskog sistema u FBiH. Hoćemo i spremni smo da se napravi set mjera, u okviru kojeg se može govoriti o nekom realnom povećanju koje bi moglo imati pozitivan efekt za sve socijalne partnere i za državu, za ekonomski oporavak i za olakšavanje uvjeta poslovanja. Godinama se o tome govori, pogledajte izvještaje i stavove međunarodnih ekonomskih organizacija, Svjetske banke i drugih. BiH mora pobošljati, a ne pogoršati uvjete poslovanja. Ne možemo sebi priuštiti da podržavamo bilo kakav drugi pristup.